Zajistíme vám VÍZOVÝ SERVIS k letence za zvýhodněnou cenu! Poskytujeme konzultační servis pro získání potřebného víza. Napište nám


Velvyslanectví Jihoafrické republiky
Ruská 65, P.O.Box 133
Praha 10 – Vršovice 100 00
Telefon: 00420-267 311 114
Embassy of the Czech Republic
936 Pretorius Street, Arcadia
Pretoria, P.O.Box 13671 0083
Telefon: 0027124312380
 

Pro občany ČR platí bezvízový styk pro pobyt do 90 dnů od prvního vstupu na území země. Platnost cestovního pasu musí přesahovat nejméně o 90 dnů konec zamýšlené doby pobytu v JAR a musí v něm zbývat alespoň dvě volné stránky (vedle sebe) pro vyznačení vstupního a výstupního razítka.

Upozorňujeme, že v květnu 2014 vstoupily v JAR v platnost nové imigrační zákony, které zpřísňují cestování do země.


V případě vycestování do jiné (například sousední) země ve zmíněné 90denní lhůtě a návratu zpět do JAR je s účinností od května 2014 omezena doba pobytu na území JAR datem platnosti původně uděleného krátkodobého pobytu při prvním příjezdu do JAR. Doba pobytu v jiném státu se do doby platnosti povolení pobytu v JAR započítává.
V případě, že návštěvník udělenou dobu pobytu v JAR překročí, bude označen za nežádoucí osobu a nebude mu umožněno JAR navštívit po dobu jednoho až pěti let (v závislosti na délce překročení pobytu a četnosti opakování prohřešku).
V případě zájmu o prodloužení 90denního pobytu v JAR je nutné na příslušných jihoafrických úřadech podat tuto žádost nejpozději dva měsíce před uplynutím uvedeného pobytu. Na pozdější žádosti nebude brán zřetel.


V rámci nových imigračních zákonů se rovněž zpřísňují požadavky na cestování všech nezletilých osob do JAR a z JAR. Nezletilá osoba musí mít u sebe vždy svůj rodný list (originál nebo úředně ověřená kopie), na němž jsou uvedena jména obou rodičů. Rodný list musí být úředně přeložen do anglického jazyka. V případě, že nezletilou osobu doprovází pouze jeden rodič, musí mít u sebe navíc úředně ověřený a do anglického jazyka úředně přeložený souhlas (místopřísežné prohlášení) druhého rodiče, že do JAR může vycestovat, a také kopii jeho cestovního dokladu. Na souhlasu musí být uvedeny kontaktní informace rodiče, zejména telefonní spojení. V případě, že nezletilou osobu nedoprovází ani jeden z rodičů, musí uvedené dokumenty doložit za oba z nich. V tomto případě musí při vstupu na území JAR doložit i zvací dopis osoby, u níž bude v JAR pobývat, kopii cestovního dokladu této osoby a její kontaktní data (adresa, telefon).


V případě, že nezletilá osoba nemůže doložit souhlas s uskutečněním cesty některého z biologických rodičů (adopce, pěstounská péče, úmrtí rodičů), musí doložit právně závazné dokumenty (soudní rozhodnutí, úmrtní list rodiče) dokládající tento stav, jež musí být úředně přeloženy do anglického jazyka.


V případě, že nezletilá osoba je rovněž držitelem občanství státu, který vydává uvedené dokumenty v anglickém jazyce, může je rovněž použít (originály či ověřené kopie).


Uvedená opatření týkající se cestování nezletilých vstupují závazně v platnost od 1.6.2015, doporučujeme však pro bezproblémový průběh cesty, aby nezletilé osoby cestovaly s uvedenou dokumentací již před tímto datem, a to i v případě, že přes JAR pouze tranzitují.

Imigrační úředníci JAR při vstupu do země kontrolují, zda mají občané jiných zemí při vstupu do země očkování proti žluté zimnici (v platném mezinárodním očkovacím průkazu), pokud do země cestují z oblastí s výskytem uvedené nemoci. Při nesplnění této podmínky je cestujícímu zamezen vstup do země.

Podmínky vstupu však doporučujeme před cestou ověřit u příslušného zastupitelského úřadu.
Aktuální informace naleznete též na oficiálních stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR zde